Fezten

onsdag 5 januari 2011

Häromdagen antog EU-parlamentet den så kallade Gallo-rapporten som har som syfte att vara underlag för ytterligare lagstiftning som ska hjälpa nöjesindustrins lobbygrupper att jaga påstådda fildelare. För att pusha denna rapport bestämde man sig för att förse parlamentet med åsikter om fildelning från de personer de påstår sig representera.


Film- och TV-producenternas organisation Eurocinema skickade en namninsamling. Den visade sig vara kryddad med intressanta namn. Bland annat den ungerska filmmakaren László Kovács, som var involverad i filmer som Easy Rider, Ghostbusters och Närkontakt av Tredje Graden. Det är bara det att denne filmmakare knappast skrivit på någon lista nyligen, eftersom han avled för tre och ett halvt år sedan. Två andra ungerska filmmakare, nämligen producenterna Ibolya Fekete och Attila Janisch påstår för Piratpartiets Amelia Andersdotter att de minsann inte alls skrivit på någon namninsamling, eller för den delen ens blivit tillfrågade.


IFPI, skivbolagsbranchens lobbyorganisation, kom även de med en lista. Där visade det sig att man förmått få en sjuåring att skriva på. Var tjugonde person går inte att verifiera att de ens existerar. En som finns med är Michel Sardou, en fransk sångare som öppet gått ut och sagt sig vara pirat.


Värt att tänka på, nästa gång man hör Antipirat-lobbyn klaga på att deras motståndare är osakliga: de bör se till vad deras egna kollegor sysslar med - efter att man slutat använda sig av brottsprovokationer och infiltratörer själva.


Från TorrentFreak via Patrik Söderlund. Kudos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar