Fezten

onsdag 26 oktober 2011

Är Google en världsfara?


Google är en entitet med otroliga resurser. Förmodligen är detta den mäktigaste organisation som någonsin existerat. Detta trots att man saknar befogenheten hos en myndighet och inte har någon militärmakt.

Man har en så dominerande ställning på webben genom sin sökmotor, att det talas om att Google fungerar som ett verklighetsfilter. Finns det inte på Google, finns det helt enkelt inte, och folk är så vana vid att hitta det man söker på Google att man inte längre letar igenom mer än de första få sidorna träffar. Detta innebär att om något inte har en hög ranking enligt Googles sökmotor, så finns det inte.

Google vet mer om alla västvärldens människor än någon annan organisation någonsin gjort under historien. 

Med sina informationsresurser har man möjligheten att agera på världens börser och aktiemarknader på ett sätt som är omöjligt för andra aktörer. Detta påverkar naturligtvis världsekonomin på ett högst påtagligt sätt. Genom sina riktade annonser (baserade på information som vi användare automatiskt delar med oss av varje gång vi gör en sökning, skriver ett brev på gmail, postar en blogpost på Blogger eller söker efter video på YouTube och så vidare) påverkar man marknadsföringen i hela världen.

Eftersom man är ett företag verksamt i hela världen, är man bunden till lagen i alla de länder där man är verksam. Men faktum är att den digitala infrastrukturen i världens länder numera ser ut så att varje land behöver Google mer än Google behöver det enskilda landet. Och jag skulle vilja se den nation som på allvar kan ställa sig upp och utmana Google i annat än specifika sakfrågor. Det finns ingen organisation, stat eller myndighet som kan stoppa Google, om Google inte vill bli stoppade.

Vi kan alltså sammanfatta beskrivningen av Google med dessa enkla punkter:
  • Google är världshistoriens mäktigaste entitet.
  • Google har en position som gör att de mer eller mindre fungerar som ett verklighetsfilter för stora delar av befolkningen i västvärlden.
  • Google kommer genom sin särställning obönhörligen påverka hela världsekonomin, vare sig man vill eller inte.
  • * Google regleras inte helt och hållet av någon form av kontrollmyndighet och kan tack vare sin ställning inte regleras eller förhindras av någon enskild nations lagar eller myndigheter. Genom sin position finns det inte heller någon organisation eller stat som på allvar kan utmana deras särställning.
Frågan är om Google faktiskt medvetet använder sig av den maktposition man har på ett sätt som är farligt för demokratin och för samhället. Googles uttalade mål är att samla världens kunskap och göra den tillgänglig för hela världen för att alla ska ha nytta av den. Dess uttalade moralkodex sammanfattas i meningen: "Don't be evil."

Jag är egentligen ingen stor vän av konspirationsteorier. Jag tror nog att företagsledningen faktiskt tror på sin moralkodex andemening fullt ut. Men spelar det egentligen någon roll?

För problemet är att det finns en organisation med denna fanstastiska och fasansfulla makt. Även om företagsledningen bestod av enbart fullfjädrade filantroper med ingenting annat än hela världens bästa för ögonen, så är det ett grundläggande problem och dilemma att det finns möjlighet för en enskild entitet att kunna skaffa sig ens bråkdelen av den maktposition som Google sedan länge skaffat sig.

Det finns gott om maktgalna diktator-wannabes med järnvilja och högsta tänkbara ambitionsnivå därute. Frågan är väl när, snarare än om, en av dessa lyckas skaffa sig stort inflytande inom Google - världens största supermakt.

Då är frågan, har Google själva de verktyg som behövs för att stoppa en sådan potentiell galning. Det vet vi inte, eftersom ingen utanför Google egentligen kan veta vad som sker inom Google. Frågan är om de ledande personerna inom Google själva faktiskt tillräckligt exakt vet vad som händer inom Google. Och frågan är om ifall de personer som har den kontrollen och kunskapen inte själva riskerar att konsoliderar en position som just det man i så fall är satt att stoppa?

Så jag får nog säga att Google inte är några världsdiktatorer, superskurkar, ingen superskurk, ingen ond gudom. Och man har nog inte heller någon ambition och bli det. Men om man skulle skaffa sig sådana ambitioner skulle man lyckas, och ingen skulle kunna förhindra saken.

Notera att jag naturligtvis sökt på Google för material till detta inlägg, och att det dessutom ligger på Googles blogg-service Blogger.com. ;)

1 kommentar:

  1. Nu vet jag inte om du kommer hinna se det här, men kan du skicka mig ditt mobilnummer? 0739-637369
    I annat fall försöker jag få tag i dig på vanligt nummer i kväll eller i morgon. Skulle gärna ses en skvätt innan jag lämnar Stockholm igen (tåget går hem på torsdag vid 15:00)

    SvaraRadera